Home
De BBN vindt het van het grootste belang dat er degelijke informatie geschreven en verzameld wordt over de oriŽntaalse buikdans. Daarom bieden wij op onze site plaats aan dit soort informatie of links daarnaar. Mocht je zelf het een en ander aan te bieden hebben, stuur ons dan een mail.

Artikelen

Beschrijving van de buikdansstijlen, door Peter Verzijl.

Vaak wordt buikdans gezien als een containerbegrip, alles kan en alles mag.

Zo is de buikdans vaak verworden tot een fantasiedans.

Er worden echter een aantal stijlen onderscheiden.

En op je fantasie mag je desalniettemin een beroep blijven doen want geen danseres danst hetzelfde !

Amerikaanse Stijl
De Amerikaanse stijl is een assemblage van Turks, Libanees, Egyptisch, een flinke dosis OriŽntaalse (romantische fantasie over hoe het zou zijn in de OriŽnt) en Amerikaanse show. Daardoor zijn er de volgende elementen in te herkennen: snelheid, atletisch vermogen, grote isolaties, grondshows, dansen met zills,sluiers, zwaarden of slangen. De vrolijke, mysterieuze uitstraling van de danseres appelleert aan het 1001-nacht gevoel dat Westers publiek graag ziet bij een buikdansoptreden,de snelle afwisseling van bewegingen zorgen er voor dat het publiek zich geen seconde hoeft te vervelen. De speciaal hiervoor gecomponeerde routines met snel opeenvolgende in

stukjes opgedeelde muziek stellen de danseres in staat de snelheid en afwisseling vol te houden. Dit maakt wel dat de Amerikaanse stijl meer buitenkant dan binnenkant heeft. Van eind jaren '70 tot begin jaren '90 was dit de stijl die in Nederland het meest gangbaar was.

Lees meer...

(printbare versie)
Lessen
Contact
Links
Contact
Vriend worden