Baladi
In het begin van de 20e eeuw trokken reeds vele van het platteland afkomstige Egyptenaren naar de stad Cairo op zoek naar een beter bestaan. Ook nu nog hebben vele families die al generaties lang in de stad wonen bindingen met de streek of het dorp waar ze oorspronkelijk vandaan komen.

Baladi betekent "mijn land" of "komend van het land". Het staat ook voor een als zodanig genoemde dansstijl die de ziel van de  Egyptenaar representeert, de Egyptenaar die dus nog altijd heimwee heeft naar het platteland. Het is de dans van de 'gewone' Egyptenaar.

Men zegt dan ook wel dat de mooiste baladidans thuis te zien is. De baladi is een stijl van dansen die sensueel en niet gechoreografeerde is, wordt ge‘mproviseerd en op de vierkante meter wordt gedanst. De heupbewegingen zijn aards. De muziek is karakteristiek en kent vaste onderdelen (die niet altijd in dezelfde volgorde terugkomen). Vaak begint de muziek met een taqsim (improvisatie) van de accordeon of de saxofoon (vroeger was dat de oud) waarin de danseres ingetogen de lijnen van het muziekinstrument met haar heupen volgt en vloeiende bewegingen met haar armen dicht bij het lichaam maakt. Dan komt een kort vraag en antwoordspel van de percussionist, de me-atta,wat klinkt als prr tak e doem tak en zich vaak 4 maal herhaalt.

De danseres maakt hierop kleine heup of schouderbewegingen. Dan gaat het instrument waarop begonnen was verder maar nu met een maqsoum-ritme erbij. De danseres komt langzaam los en maakt zwaardere heupbewegingen. Vaak komt dan nog een stukje me-atta waarna het ritme versnelt en verandert in het fellahin-ritme en de danseres steeds expressiever gaat dansen.

Het muziekstuk eindigt vaak weer met een taqsim waarin de danseres weer langzamer en ingetogener gaat dansen.

De baladi-danseres is gekleed in een baladi-jurk en niet in een tweedelig cabaretkostuum. Iedere Egyptische beroepsdanseres heeft baladi in haar repertoire. Bekende baladi-danseressen waren/zijn Suheir Saki, Nelly Fouad, Mona Said en Lucy.

Lees meer...
Home
Lessen
Contact
Links